Tips

Denne siden gis tips om hvordan komme i gang med å bruke enkelt tegn. Det er viktig å skille mellom enkelt tegn og norsk tegnspråk. Norsk tegnspråk er det tegnspråket som brukes i Norge. Det er et fullverdig språk med egen grammatikk og struktur. Språkets byggesteiner består av definerte håndformer, bevegelser og ansiktsuttrykk som utføres etter bestemte regler. Tegnspråk er ikke noe man kan lære på nett, men gjennom kurs og interaksjon med tegnspråk- og døvemiljøet. For å lære norsk tegnspråk gå til Norges Døveforbundets oversikt over tegnspråkkurs.

HVORDAN SKAL JEG BEGYNNE?

1. Begynn i det små
Er det første gangen du lærer tegn, anbefaler vi at du begynner i det små. For babyen spiller det egentlig ingen rolle hvor mange tegn du bruker. Foreldre som snakker tegnspråk flytende, bruker flere tusen tegn med barna sine, og barna forstår tegnene uten problemer.

2. Velg tegn etter din babys behov og interesser

Tenk på hverdagen til babyen din. Hva gjør han hver eneste dag? Hva er han spesielt interessert i? Det kan være vanskelig å velge teg- nene du skal begynne med. Hvis du ikke aner hva du skal begynne med, kan du begynne med favorittmaten til babyen din (hvis babyen din ammes, kan du bruke tegn for MELK), med det din baby liker å gjøre (for eksempel høre på sanger, bade eller leke), og favorittkosedyret til babyen din.

3. Fyll på med flere tegn etter hvert
Disse første tegnene vil være kjernetegnene som dere i familien bruker i hverdagen. Det er viktig at foreldre bruker flere tegn enn dem barnet allerede kan.. Det betyr at du selv må fylle på med nye tegn etter hvert som du ser at barnet ditt både bruker og forstår tegnene dine.

HVORDAN SKAL JEG BRUKE TEGNENE?

1. Tegnet alene
Du sier tegnet / tegnene alene. For eksempel: Når dere spiser, kan du si «MER MAT» før du gir mer mat til babyen. 

2. Sandwich-metod
Dette er en metode som ble utviklet for å bruke gjentagelse så mye som mulig, for da blir det lettere for barn å tilegne seg et tegn. Du sier de viktigste tegnene i en setning ved å pakke dem inn i en «sandwich». For eksempel: «MER + MELK + MER.»

3. Tegn som knagg
Du sier tegnet / tegnene alene. For eksempel: Når dere spiser, kan du si «MER MAT» før du gir mer mat til babyen.

OBS. Det er viktig at babyen ser tegnet så ofte som mulig og forstår betydningen av det enn hvilken metode du bruker. Forsøk å bruke tegn så naturlig og så ofte som mulig. Du bør søke for å ha øyekontakt med barnet ditt når dere kommuniserer sammen eller har oppmerksomheten vendt mot det samme objektet. Hvis barnet ikke ser på deg, kan du bruke tegnet i barnets synsvinkel, men da er det jo viktig at dere har brukt tegnet tidligere og at barnet er kjent med tegnet.

HVORDAN HUSKE Å BRUKE TEGN?

1. Begynn med en håndfull tegn
Det er lettere å huske en håndfull enn mange, og de bruker dem konsekvent og ofte. Foreldre som lykkes best med tegn, er de som ikke er for ambisiøse og som begynner i det små.

2. Del opp dagen i rutiner
Du kan bestemme deg på forhånd for hvilke tegn du skal bruke i de ulike situasjonene, og konsentrere deg om å bruke disse tegnene til akkurat disse rutinene.  Dere kan også gjenta en aktivitet (leke, les, syng) hver dag for å repetere de ulike tegnene.

3. Gi deg selv påminnelser rundt i huset
Skriv ut bilder av tegn (eller skriv ordet av tegnet) og heng dem opp på forskjellige steder i huset. Fest også stikkord for tegn på steder i huset der du vet at du kommer til å være ofte med babyen din  Etter hvert blir disse påminnelsene automatisert, og vi tenker ikke lenger over dem.

4. Visualiser når du skal bruke tegn
I begynnelsen er det lurt å visualisere hvilke tegn du skal bruke i ulike situasjoner. Det blir lettere å huske å bruke tegn om du har visualisert dem for å kunne vise de bestemte tegnene i en bestemt situasjon. Mange foreldre sier at når de har visualisert på forhånd, ender de med å bruke enda flere tegn enn da de visualiserte! 

Har dere noe bra tips?

Har dere ekstra tips som vi bør dele videre med andre? Send oss en melding så legger vi dem her så fort som mulig!